2015. január 6., kedd

Hogyan készül? 1. rész - alapanyagok, eszközök

Egy régi ígéret beváltása következik. Folytatásos sorozat első részeként most megmutatom miből, milyen eszközök segítségével készülnek az ékszereim.


Alapanyag
A fő alkotóelem amivel dolgozom a süthető gyurma, angolul polymer clay. Több márka található a piacon, talán a legelterjedtebb a Fimo, de ott a Cernit, Premo, Sculpey...Ezeken belül is lágy, vagy keményebb változat, csillámos vagy natúr, világítós, neon... stb. Többet kipróbáltam, de igazán egy vált be, egy noname. 
Nálam 2 dolog a döntő mikor alapanyag után nézek. Legyen puha és sok színben kapható. Ez a termék minden igényemnek megfelel. Kellően puha ami fontos az apró részletek kidolgozásánál, valamint közel 30 színárnyalatával megkönnyíti a munkámat mikor színt keverek ki.

A szivárvány minden színe :)

Ékszeralap
Lényegében ez is az alapanyag kategória, mert minden ékszerem fém alapra készül.
Ezek mind nikkelmentes fémötvözet alkatrészek, alapok. Több száz van már belőle, igen bőséges a választékom. Medál, fülbevaló, karperec, kitűző, gyűrű, karlánc...Szűkös már a hely a kofferban, amiben tárolom, de mindig jön egy-két új kedvenc :)

Variálható rekeszmérettel, szuper kis táska

Nagy medálok helye

Munkafelület
Sokat kísérleteztem mi a legjobb a gyurmának. Szilikonlap? Sütőpapír? Mi az amin könnyű vele dolgozni és nem kell órákig takarítani utána. Az eldobható változat mellett döntöttem. Egy fehér, A4-es lap tökéletesen megfelel. Akár többször is használható, filléres dolog. Bevált.

Eszközök
Meglepő lehet, de nincs belőle sok. A fő eszköz a kezem. A gyurmáról tudni kell, hogy szereti gyűjteni a szöszt, így csak alapos kézmosás és törlés után szabad nekiállni. Ez kb úgy néz ki, mint ahogyan a Vészhelyzetben bemosakodnak műtét előtt :) Aztán, mint Carter doktor én is gumikesztyűt húzok, hogy az ujjlenyomatok ne jelenjenek meg a gyurmán. Persze kesztyűben dolgozni nem a legkényelmesebb, ezért általában levágom a kesztyű ujjrészét és csak azt húzom fel.
Na és persze az apró részletekhez kell valami nagyon finom eszköz. Még az elején bevásároltam egy készletnyi marcipán formázót, de ezeket ritkán veszem elő. A leghasznosabb eszköz ezeknél finomabb. Egy tű. Gombos végű, hogy könnyebb legyen megfogni, de bármilyen megteszi. 

Minden ami kell

A munkatársam :)

Ha mindennel elkészültem és az ötlet a fejemben, az alapanyagok előttem, jöhet a munka! De erről majd a következő részben :)



1 megjegyzés: